История

2001 година е паметна за най-популярната музика в България, защото тогава телевизия “Планета” стартира своята програма. Музикалната медия много бързо печели сърцата на почитателите и се превръща в една от най-желаните и популярни не само в България, но и на Балканите. Музикалните канали с марката “Планета” са три – телевизия “Планета”, телевизия “Планета Фолк” и “Планета HD”, която бележи новия етап в развитието на музикалната медия. Програмите на телевизия “Планета”, телевизия “Планета Фолк” и телевизия “Планета HD” са музикални, излъчват се 24 часа в денонощието и са насочени към целия спектър от зрителската аудитория, без ограничения на възраст, пол, социална и етническа принадлежност. Предаванията са съобразени с таргета на потребителите, което е предпоставка за тяхната популярност.Телевизионните канали “Планета”, “Планета Фолк” и “Планета HD” са интересни на зрителите защото в програмата им се излъчват видеоклипове и концерти на едни от най-популярните и обичани изпълнители, част от портфолиото на най-голямата българска музикална и продуцентска компания – “Пайнер”. 

През последните 20 години жанрът “поп-фолк” са наложи като новата българска музика, а изпълнителите – като едни от най-големите музикални звезди в България. Безспорно заслуга за това има Музикална компания “Пайнер”, създаваща най-големите хитове и звезди на България, а също и телевизионните канали – “Планета”, “Планета Фолк” и “Планета HD”, които излъчват уникална за страната и Европа собствена музикална програма. От 2007 година всички видеоклипове, турнета и концерти, които телевизията организира и предава се снимат в 1080 full HD формат, което гарантира много богато музикално съдържание. Спектаклите, концертите и музикалните турнета на звездите на телевизия “Планета” се превръщат в едни от най-големите и запомнящи се музикални събития в България. Вече 17 години телевизия “Планета” е лидер сред музикалните телевизии в България. 

Пътят, по който се развива медията е успешен и това потвърждават социологическите проучвания. Интерес към програмата и звездите на телевизиите “Планета”, “Планета Фолк” и “Планета HD” проявяват не само българските зрители, но и много чужденци, които са гостували в страната и са били впечатлени от музикалното богатство на България. Изпълнителите на музикална компания “Пайнер” и телевизия “Планета” имат многобройни концерти и турнета зад граница. Най-често те гостуват в различни европейски градове, но могат да се похвалят с изключително успешни музикални турнета в САЩ, Канада, Австралия и ЮАР. Някои от видеоклиповете, снимани за телевизия “Планета” и “Планета HD” са направени в Сингапур, Тайланд, ОАЕ, Йордания, Турция, Гърция, Италия, Франция, Испания, Нидерландия, Великобритания и САЩ. В Европа “Планета”, “Планета Фолк” и “Планета HD” се разпространяват от DTH-операторите “Булсатком” и “Satellite BG”, чрез спътниците “Hellas Sat” и “Astra”. Най-новият телевизионен канал “Планета HD” се излъчва в 1080 Full High Definition формат, с перфектно качество на картина и звук.